Sokeritaikina
3 dl vehnäjauhoja
75g voita
1 dl tomusokeria
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 kpl muna
1 kpl munan keltuainen
Kaada jauhot kulhoon, lisää voi, siivilöity tomusokeri, suola ja vaniljasokeri. Nypi ainekset keskenään murumaiseksi massaksi. Lisää munat ja sekoita taikina edelleen nyppien. Laita taikina tunniksi jääkaappiin.
Sitruunamarenkipiiras
1 annos sokeritaikinaa
Sitruunakiisseli
1 kpl pesty sitruunankuori
1½ dl sitruunanmehua noin 2-4 kpl riippuen sitruunan koosta
2 dl sokeria
2 rkl voita
3 kpl munan keltuaista
3 dl vettä
4-5 rkl Maizenaa
Marenki:
3 kpl munan valkuaista
1 dl sokeria
1 tl sitruunamehua
Painele taikina voidellun irtopohjallisen vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaa haarukalla. Pane jääkaappiin noin 30 minuutiksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista piirakkapohjaa uunin alimmalla tasolla noin 15 minuuttia tai kunnes piirakka saa kauniin värin.
Sekoita kiisselin ainekset kattilassa. Keitä hiljalleen silloin tällöin sekoittaen. Keittele niin kauan kunnes kiisseli paksuuntuu. HUOM! Kiisseli ei saa kiehua, ettei munat hyydy.
Kaada kiisseli piirakkapohjan päälle ja anna jäähtyä ja jähmettyä.
Lämmitä uuni 250 asteiseksi. Tee marenki eli vatkaa tehokkaasti kaikki marenkiainekset sekaisin, kuohkeaksi vaahdoksi. Levitä vaahto piirakan päälle. Laita piirakka taas uuniin mutta vain 3-5 minuutiksi, kunnes marengin vaahtopäät saavat kauniin rusehtavan värin.
Anna hieman jäähtyä ja ota piirakka vuosta pois, tarjoile sellaisenaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti