sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Kasvisburger

Meijän ihka ensimmäiset kasvishampparit mitä tehtiin ja varmaankin syötiin. Ohje napattiin Glorian Ruoka & Viini -lehdestä, hiukka muutettuna. Noooh, ehkä me sittenki tykätään enempi lihasta tai sitten joku toinen kasvishamppariresepti sopii meijän makuun paremmin. Lisäsin mausteita enempi mutta silti meijän mielestä jäi vaisuksi. No tässä voi vaan sanoa että kokeilemalla oppii. Halusin silti lisää tämän koska jonkun toisen mielestä tämä on varmasti erinomainen kasvisburger. Toi feta- tillitahna oli kyllä loistokasta ja sitä teen varmasti uudestaan. Mietittiin että pihvin paikalla vois sopia hyvin lohifile grillissä kypsettynä.


Kasvisburger

"Pihvit"

2 kpl valkosipulinkynttä
4 dl (400-500g) keitettyjä kikherneitä
½ dl korppujauhoja
1 kpl kananmuna
1 tl chilirouhetta
½ tl suolaa
1 kpl sitruunan mehu
½ dl persiljaa hienonnettuna
1 kpl kesäsipuli hienonnettuna
2 rkl öljyä

Lisäksi

8 viipaletta oliivileipää tai 4 kpl ciabatta sämpylöitä
1 pieni punasipuli renkaina
oliiviöljyä
salaattia
Gruyérejuustoa viipaleina
aurinkokuivattua tomaattia
+ tilli- fetatahnaa, ohje löytyy alla ja aloita sen tekemisellä


Laita valkosipulinkynnet ja valutetut, huuhdotut kikherneet monitoimikoneen kulhoon. Lisää korppujauhot, muna, chili, suola ja sitruunan mehu. Hienonna aineet tasaiseksi massaksi, kuitenkin saa löytyä ns. palasia joukosta. Hienonna persilja ja kesäsipuli ja sekoita varovasti ne mukaan.
Muotoile pihvit taikinasta. Ja voitele pihvit kevyesti öljyllä. Paista pihvit grillissä miedolla lämmöllä. Kääntele varovasti koska pihvit hajoo helposti, 4 minuuttia per puoli. Paahda leipäviipaleet tai sämpylät grillissä pikaisesti ettei ne mene koppuraksi. Lorauta leipien päälle vähän oliiviöljyä ja täytä ne.


Feta- tillitahna

200 g fetaa hienonnettuna
1 kpl valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1 pnt tilliä hienonnettuna
mustapippuria
sormisuolaa


Hienonna feta kulhoon esim. haarukalla. Hienonna valkosipuli, lisää se ja jogurtti mukaan. Mausta sitruunankuorella, tillillä,  mustapippurilla ja suolalla. Sekoita kaikki hyvin ja maista.
Tahna sopii mielestäni hyvin myös esim. lohen kanssa tai leivän päällä sellaisenaan.




maanantai 24. kesäkuuta 2013

Synttärikemut Herra F tyyliin











 Meijän pikkumiehen kaksi vuotis juhlat vietettiin monessa erässä ja tässä niistä suurimpien tarjottavat. Hyvin meni kaikki kaupaksi. Oma uusi suosikki on suklaiset vaahtokarkit, nami nami...Paljon oli tarjolla semmosta mitä onkin jo täällä Ruokapankissa mm. kanawräpit, lihapullat, perunasalaatti, Rocky Roadsit, karjalanpiirakat jne... Mutta löytyy myös uutta joista reseptit löytyykin perästä päin mm. suklaamoussekakku, vihersalaatti, yrttikastike, pizzarullat...


Pizzarullat

voitaikinaa ja jauhoja
chorizo viipaleita
ketsuppia
ananasmurskaa
juustoraastetta
oreganoa
oliiviöljyä


Sulata valmis voitaikina. Kauli jauhojen kanssa suorakaiteen malliseksi ohueksi levyksi. Levitä päälle mitä tekee mieli. Mä laitoin ihan vaan ketsuppia, chorizoa, ananasta, oreganoa ja juustoa. Rullaa käärretortuksi ja leikkaa viipaleiksi. Laita uunipellille makaamaan. Paistoin 225 asteessa kunnes pinta tuli ruskeaksi noin 13-15 minuuttia. Lopuksi päälle oliiviöljyä ja tarjolle.


Vihersalaatti ja yrttikastike

2-3 eri salaattia revittynä
reilu kourallinen pinjansiemeniä paahdettuna
pekaanipähkinöitä
rucolaa
yrttejä


Revi salaatit kulhoon, rucolat, yrtit esim. basillikaa, persiljaa silputtuna, paahdetut pinjansiemenet ja pekaanit päällimmäiseksi. Kaada juuri ennen tarjoilua yrttikastike päälle. Alla ohje.


Yrttikastike

½ pnt basillikaa
½ pnt persiljaa
1 kpl  valkosipulinkynsi hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
sokeria
oliiviöljyä
chilirouhetta pikkiriikkisen
sitruunan mehua


Sekoita kaikki aineet keskenään.


Perunasalaatti

10 kpl perunaa
1½ tl gourmet-suolahiutaleita
mustapippuria myllystä
½ dl juoksevaa margariinia, oivariinia jne..
1 kpl iso punasipuli
2-3 kpl valkosipulin kynttä
1 rkl sokeria
1 rkl vaaleaa balsamietikkaa
1 prk 200g kermaviiliä
1 prk 200g Valio Viola omena-piparjuuri tuorejuustoa tai jotain muuta

Pese perunat ja halkaise ne pystysuunnassa 8 osaan. Laita lohkot pellille jossa on leivinpaperi. Ripoittele päälle 1 tl suolaa, mustapippuria ja valuta margariinia ympäri ämpäri perunoiden päälle. Sitten perunat uuniin 200 asteeseen n. 30min (ota pois kun perunat saavat väriä).

Perunat kun ovat uunissa niin kuori sipuli ja leikkaa puolikkaita renkaita tai pienemmiksi. Hienonna valkosipulin kynnet. Laita kaikki sipulit tilavan kulhol pohjalle (semmoiseen mihin mahtuu myös perunat) lisää sipulien päälle sokeri, etikka ja 0,5 tl suolaa. Sekoita kunnolla ja anna sipulien marinoitua.

Valmista dippi eli kermaviili ja tuorejuusto sekoitetaan keskenään.

Lisää perunat sipulien päälle ja sekoita ne keskenään hyvin. Ja ei muuta kuin dippailemaan!


Suklaa vaahtokarkit

vaahtokarkkeja
100 g maitosuklaata
100 g tummaa suklaata


Sulata suklaat vesihauteessa ja anna hieman jäähtyä. Dippaa vaahtokarkkeja suklaassa joko puoliks tai kokonaan. Nostele varovasti kovettumaan jääkaappiin jollain astialla. Sitten vaan napostelemaan ja sopis hyvin myös jäätelöannoksiin.


Suklaamoussekakku

Ohje löytyi huippu hyvästä Glorian ruokakirjasta, numero kuutosesta.


Pohja

6 kpl kananmunia
3 dl sokeria
1½ dl voisulaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl tummaa kaakaojauhetta

Täyte

175 g tummaa suklaata
½ dl vahvaa kahvia
2 kpl kananmunan keltuaista
2 kpl kananmunan valkuaista
2 dl vatkattua kuohukermaa

1 dl appelsiinimehua

Kuorrutus

200 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
1 rkl pehmeää voita


Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon hieman jäähtynyt voisula. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe keskenään. Lisää seos varovasti sekoittaen muiden aineiden joukkoon. Kaada taikina irtopohjavuokaan (24cm). Paista uunin alatasolla noin 55 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Käännä kakku alustalle ja anna jäähtyä kakkuvuoan alla rauhassa.
Tee täyte. Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää kahvi. Sekoita. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää joukkoon keltuaiset sekoittaen. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto ja vatkattu kermavaahto suklaaseokseen varovasti sekoittaen. Laita jääkaappiin jäähtymään ja jähmettymään.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Laita tarjoiluastiaan alin osa ja kostuta kevyesti, lisää täytettä ja laita seuraava pohja ja toimi kuten edellä ja sitten kolmas, mutta päälle ei tule kuin hyvin kevyesti kostuketta. Laita kakku jääkaappiin yön yliksi kostumaan ja maustumaan.
Kuumenna kerma kattilassa kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä ja lisää paloitellut suklaapalat joukkoon. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut joukkoon. Lisää voinokare ja sekoita. Anna seoksen viilentyä huoneenlämpöiseksi.
Levitä suklaaseos kakun päälle ja reunoille. Koriste tai tarjoile sellaisenaan, mutta anna ennen tarjoilua sen vielä kovettua jääkaapissa.
 

Jättikatkaravut kepin päässä

Koo hoitaa yleinsä näiden grillailut tai oikeastaan koko paketin.


Jättikatkaravut kepin päässä

puutikkuja
jättikatkarapuja
chiliä hienonnettuna
valkosipulia hienonnettuna
rypsiöljyä
limeä
suolaa
mustapippuria


Aloita tekemällä marinadi eli kaikki ainekset limeä lukuunottamatta sekaisin. Pistä kylmään marinoitumaan hetkeksi. Liota puutikkuja vedessä noin 30 minuutin ajan. Laita marinoidut ravut tikkuihin ja sitten grilliin kypsymään. Varo ettei pala. Sivele marinadia useaan kertaan vielä päälle. Ennen tarjoilua purista limen mehua runsaasti päälle ja sitten vaan syömään.

maanantai 17. kesäkuuta 2013

Tuhti äijäleipä

Olipa sitten hiukka tuhti leipä. Hyvä etten pökränyt kun söin tätä... Koon mielestä just hyvä eli voinee tehä äijä tai eukko version.


Tuhti äijäleipä

Ohje per nokka

2 kpl täysjyvä paahtoleipää
Oivariinia
4 kpl pekoni siivua (2kpl)
2 kpl cheddar siivua (1 kpl)
½ kpl avocadoa kuutioina tai viipaleina
½ kpl limen mehua
3-4 kpl tomaatin viipaletta
jalopenorenkaita


Paahda ensiksi pekonit. Laitoin tällä kertaa uunipelillä uunissa, noin 10-12 minuuttia. Sekoita avocado kuutiot limemehussa. Voitele Oivariinilla leipäviipaleet, 1 kpl cheddar, tomaatit, 2 kplpekonit, jalopenot, avocadot, 2 kpl pekonia ja lopuksi cheddar viipale ja kansi kiinni. Laita leipähässäkkä leipägrilliin ja paina, anna kypsyä, tarkkaile ettei pala. Tosiaan eukko versiossa vähentää pekonin ja cheddarin määrää.
 

perjantai 14. kesäkuuta 2013

Pasta Chorizo Rauchkäse



Pasta Chorizo Rauchkäse

1 pkt täytettyä tuorepastaa 
100 g Chorizo Pamplonaa kuutioina
100 g Rauchkäse Chili - Paprikajuusto kuutioina
1 kpl vihreä paprika kuutioina
1 kpl sipuli hienonnettuna
1 pnt persiljasilppua
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
chilirouhetta

Lisäksi parmesanraastetta


Laita pastan suolattu keitinvesi kiehumaan. Oliiviöljy kasariin ja sipulit siihen kypsymään, voit lisää myös paprikat mukaan. Lisää hetken päästä Chorizo kuutiot. Sekoita. Lisää pastatyynyt keitinveteen. Lisää Chorizo seokseen mustapippuri, suola ja chilirouhe, anna maustua. Hetkeä ennen kuin pasta on valmis lisää seokseen persilja ja chili paprika juustokuutiot, sekoita. Valuta pastat nopeasti ja kaada seoksen joukkoon. Anna hetken maustua ja tarjoile tuoreen parmesanraasteen kanssa.

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Kasvispasta



Meillä parmesanraaste kulkeee nimellä lumihiutale-juusto. Herra F toivoo saavansa lumihiutaleita lisää ja lisää, äiti ja isi sitten raastaa ja raastaa. Juusto on yksi harvoista ruoka-aineista mistä Herra F ei pidä, mutta parmesan on ainoa poikkeus tuossa juustoinhokkilistassa. Tosin juusto menee hyvin kyllä jos se on uunissa sulanut ruuan tai leivän päälle.... Mutta ns. tuoreena se ei mene.


Kasvispasta

5 dl pastaa
1 kpl punainen tai keltainen paprika lohkottuna
1 kpl pieni kesäkurpitsa lohkottuna
1 kpl pieni munakoiso lohkottuna
4 kpl kevätsipulia hienonnettuna
2 kpl valkosipulia hienonnettuna
1 tl chilirouhetta
1 pnt basillikaa silputtuna
200 g fetaa kuutioituna
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Lisäksi parmesan-raastetta

Aloita keittämällä pasta runsaassa suolavedessä. Laita paistokasariin kunnon loraus öljyä, lisää silputut valkosipulit ja anna minuutin maustua, lisää paprika, kesäkurpitsa ja munakoiso. Sekoita ja anna maustua ja kypsyä aavistuksen. Lisää mukaan kevätsipuli, chilirouhe ja basillika. Mausta suolalla ja mustalla pippurilla. Anna kypsyä ja sekoita välillä. Kun pastaa alkaa olla valmista niin lisää vielä kuutioidut feta-palat kasvisten mukaan, sekoita. Valuta pasta ja kaada kasvisten joukkoon, sekoita hyvin ja tarjoile parmesaanin kanssa.