maanantai 4. huhtikuuta 2016

Mehevä ja helppo vaalea reikäleipä



Kokkaa ja kuvaa kurssin satoa tämäkin eli mehevä vaalea reikäleipä sekä porkkanapestoa, porkkanapeston teinkin jo Ruokapankkiin aikasemmin. Leipä oli helppo tehdä ja maistui tosi maukkaalle.


Mehevä vaalea reikäleipä 1 leipä

25 g tuorehiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
2 dl kädenlämpöistä vettä
5-6 dl sämpyläjauhoseosta
1-2 rkl siirappia
1 tl suolaa
125 g / ½ prk maitorahkaa
½ dl auringonkukan ja kurpitsansiemeniä
2 rkl rypsiöljyä tai voita sulatettuna

Lisäksi:

1 rkl vehnäjauhoja leivän taputteluun
voiteluun kananmuna
ripaus suolaa
kurpitsansiemeniä


Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva nesteeseen ja sekoita joukkoon 2 dl jauhoista vatkaimmella vatkaten. Peitä taikinan juuri liinalla ja anna kohota noin 10-15 minuuttia.

Kun juuri kuplii, niin lisää suola sekä siirappi. Alusta loput jauhot vähitellen taikinaan ja lisää maitorahka, siemenet ja rasva alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä löysäksi. Kaada takina leivinpaperin päälle pellille ja ripottele päälle vehnäjauhoja. Taputtele vehnäjauhojen avulla ja muotoile noin 2 cm paksuinen leipä. Pyöräytä lasilla leivän keskelle reikä. Peitä leipä liinalla ja kohota. 

Voitele pinta kananmunalla. Ripottele kurpitsansiemeniä koristeeksi. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Nauti voin kanssa tai porkkanapeston kera, nams!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti