perjantai 3. lokakuuta 2014

Rapeeta ankkaa, punaviinikastiketta, parmesanmuusia, uunikirsikkatomaatteja ja paahdettua valkosipulia; KYLLÄ KELPAA!


Delicardin lahjakortti tuli tuossa taannoin käytettyä, tilaamalla ankkaa. Tallinnassa söin sitä ekan kerran ja hyvää oli. Jänskätti vähän itsekin sitä tehdä, mutta hei tää osu ja uppos heti ekalla yrittämällä. Koon mielestä aivan taivaallista! Pikkaisen raaemmaksi sen olisi voinut vielä jättää, mutta muuten oivallista sapuskaa. Tein siis paahdettuja valkosipuleita, parmesanmuusia ja uunikirsikkatomaatteja ankan kaveriksi plus punaviinikastiketta maku.fi -sivustolta. By the way jälkimmäistäkään en ollut ikinä tehnyt, koska mä en oo suoraan sanottuna juuri koskaan tykännyt punaviinikastikkeista. Joo, kuten olen kertonut olen ollut hyvin hyvin hyvin nirso ruuan suhteen ennen vanhaan ja jossain vaiheessa nirsoilu alkoi pikku hiljaa häipymään takavasemmalle.

PS. Tässäkin taas ihan hyvä muistuttaa lukijoita, että minulla on lukihäiriö ja se on muuten ihan aikuisten oikeesti olemassa....

Punaviinikastike

1 kpl porkkanaa kuutioituna
1 kpl sipuli hienonnettuna
1 rkl voita
2 rkl sokeria
7½ dl punaviiniä
1-2 rkl rosmariinia silputtuna
1-2 rkl timjamia silputtuna
5 dl kastikepohjaa (demi-glace) tosin ite käytin 5 dl vahvaa lihalientä
mustapippuria
suolaa

Kuullota porkkanoita ja sipuleita voissa laakeassa paistokasarissa. Lisää sokeri ja anna karamellisoitua hetki. Lisää punaviini, rosmariini ja timjami. Anna kiehua melko voimakkaasti. Keitä seosta kasaan niin , että sitä on enää jäljellä puolet. Aikaa menee noin ½ tuntia. Lisää kastikepohja tai lihaliemi ja anna jälleen kiehua noin puolet kasaan ja eli ½ tuntia. Kiehutessa kastike kyllä paksuuntuu. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku ja siivilöi kattilaan odottamaan.

Paahdetut valkosipulit uunissa

Näistäkin on monta tapaa ja tämä on yksi tapa.

kokonaisia valkosipuleita (laita yksi ylitse jotta saat muusiin mukaan)
öljyä

Lorauta öljyä uunivuokaan. Leikkaa valkosipulien hatut irti. Asettele sipulit uunivuokaan ja paahda uunissa noin tunti 180 asteessa. Voit laittaa foliokannen niin öljy ei lennä pitkin ja poikin. Ei muuta kuin puristelee tai lusikalla/haarukalla/veitsellä kaivelemaan pehmeää valkosipulia.Tarjoile lihan kanssa tai ihanaa tuoreen leivän päälläkin.

Ankka

700 g ankanrintaa eli 2 isoa rintapalaa nahkoineen
voita
suolaa
mustapippuria
(rosmariininoksia)
(valkosipulinkynsiä kuorittuna)

Ota ankka sulamaan hyvissä ajoin,  jos on siis pakaste kyseessä. Anna lihan sulata huoneenlämpöiseksi. Kuumenna pannu ja heitä rintapalat nahkapuoli alaspäin kuivalle pannulle. Mausta suolalla ja mustalla pippurilla sekä halutessasi valkosipulilla ja rosmariinilla. Paista noin 3-4 minuuttia per puoli. Siirrä nesteineen mitä ankasta irtoo niin uunivuokaan. Nahkapuoli ylöspäin. Paista 125 asteessa ja noin 15 minuuttia eli niin että rinnan sisälämpötila on vajaa 60 astetta. Sillä tuo 60 astetta oli medius plus.
Ota liha vetäytymään folion sisään 10 minuutiksi. Paista vielä nahkapuoli alaspäin voissa rapea pinta ankalle. Viipaloi ja tarjoile!

Uunikirsikkatomaatteja

1-2 rs kirsikkatomaatteja
rosmariinia
valkosipulia
suolaa
mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl tummaa balsamicoa

Laita tomaatit ja oikeastaan kaikki raaka-aineet uunivuokaan ja sekoita hieman ja paista 180 asteessa noin 15 minuuttia. Voit laittaa foliokannen päälle niin öljy ei lennä pitkin ja poikin.

Parmesanmuusi

keitettyjä perunoita
suolaa
voita
kuumennettua punaista maitoa
3-5 kpl paahdetun valkosipulinkynsiä
2 dl parmesanjuustoa raastena
½-1 pnt ruohosipulia silputtuna

Keitä perunat kuorineen. Kuori perunat ja laita tarjoiluastiaan. Lisää voita, suolaa, paahdettuja valkosipulinkynsiä, parmesan raastetta saa olla ihan reilusti ja lorauta mukaan kuumennettua maitoa. Vatkaa tehosekoittimella ja lisää maitoa tarvittaessa pikku hiljaa, mutta älä vatkaa liian kauan ettei tule liisteriä. Sattumia saa jäädä jos haluaa. Maista. Lisää lopuksi varovasti sekoittaen silputtu ruohosipuli ja tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti