tiistai 19. toukokuuta 2015

Sitrusleivos

Tein ihanan raikkaan sitrusleivoksen. Meijän perheessä siitä tykkäs kaikki, jopa meidän pikku-ukko ja se on jo ihme se. Tein Urtekramin kaurajauhoilla. Kaurajauhot soveltuivat kaikkeen leivontaan.


PS. Tämä oli Urtekramin ja Ruoka.fi kilpailutyö ja kilpailu on päättynyt ja Ruokapankki tuli tällä ohjeella hienosti toiseksi! Jihuuuu ;)







Sitrusleivos / Gluteeniton (18 kpl)

Leivospohja:

4-4½ dl Urtekram kaurajauhoja
150 g voita
2 dl tomusokeria
½-1 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
2 kpl muna
1 kpl munan keltuainen

 Lisäksi: folioisia leivosvuokia tuplana tai muffinsivuoka


Kaada kaurajauhot kulhoon, lisää voi, siivilöity tomusokeri, suola ja vaniljasokeri. Nypi ainekset keskenään murumaiseksi massaksi. Lisää munat ja sekoita taikina edelleen nyppien. Laita taikina tunniksi jääkaappiin.

Laita taikinakönttejä leivosvuokien pohjalle. Laita vuoka joko muffinsivuoan pohjalle tai laita tuplana noita leivosvuokia, niin leivospohjan muoto pysyy kasassa seuraavassa vaiheessa.  Painele sormin pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaa haarukalla. Laita leivospohjien päälle leivinpaperin palasia noin 10x10cm ja kuivaherneitä niiden päälle, niin pohjat ei kohoa uunissa väärään muotoon. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista piirakkapohjia uunin alimmalla tasolla noin 15 minuuttia.


Sitruunakiisseli

1 kpl pesty sitruunan kuori raastettuna
1½ dl sitruunanmehua noin 2-4 kpl riippuen sitruunan koosta
2 dl sokeria
2 rkl voita
3 kpl munan keltuaista
3 dl vettä
4-5 rkl Maizenaa

Sekoita kiisselin ainekset kattilassa. Keitä hiljalleen silloin tällöin sekoittaen. Keittele niin kauan kunnes kiisseli paksuuntuu, noin 15 minuuttia. HUOM! Kiisseli ei saa kiehua, ettei munat hyydy.


Mascarponejuustovaahto

6 dl kuohukermaa
4 rkl mascarponejuustoa
2 rkl limen kuori raastettuna
1 rkl sitruunan kuori raastettuna
3 tl vaniljasokeria
3-4 rkl sokeria

Vatkaa kuorrutuksen kerma ja lisää joukkoon mascarponejuusto varovasti sekoittaen. Mausta limen- ja sitruunankuorella, vaniljasokerilla ja sokerilla, sekoita.


Sokeroidut mansikat


1 rasia mansikoita

2½ dl sokeria
4 rkl vettä

Kiehauta miedolla sokeri ja vesi kattilassa kuultavaksi. Kastele varovasti mansikat ja laita leivinpaperille yksitellen kuivumaan, vähintään 10 minuuttia.


Kokoaminen

Kokoa leivokset eli anna pohjien hieman jäähtyä ja lusikoi sitruunakiisseliä noin 1-2 rkl per leivos. Anna jäähtyä ja jähmettyä. Voit laittaa vaikka kylmään niin pääset nopeammin koristelemaan. Pursota mascarponejuustovaahtoa päälle, koristele sokeroiduilla mansikoilla ja limen kuoriraasteella.





1 kommentti:

  1. NAMMMMM... Luomu ja Gluteenittomuus ovat päivän sanoja meilläkin, kunhan vielä saisi ne molemmat käytännön tasolle... Testaan heti!!

    VastaaPoista