maanantai 28. syyskuuta 2015

Kaalikääryleet, ihan ite tein

Hyvinkääläisen Kaali-Kallen littanasta kaalista kuules tein ihan ite kaalikääryleet. Hauskintahan tässä on se etten tätä ennen ollut kuin kerran syönyt kaalikääryleitä. Ensinnäkin mähän oon aina inhonut lämmitettyä kaalia ihan missä muodossa vain ja joskus 1-2 vuotta sitten pääsin ton kaalilaatikon makuun että huh heijakkaa. Sit tuli nää keitetyt kukkikset ja parsat. En mä ronkeli oo ollut en ;) Kaikille niille ketä ei siis tiiä niin söin ekan kerran perunamuusia yli 20 vuotiaana. Lapsena olin niin kranttu etten syönyt kuin pizzoista reunat ja niin ettei mitään kastiketta yms. saanut osua siihen kuivaan reunaan. Kastikkeet oon opetellut syömään joskus 16 vuoden korvilla ja silloin kelpas monen monta vuotta vain kermakastike. Lihapullat juu ei kiitos. Pääosin mä söin lapsena; kanaa eri muodoissa, ranskalaiset&nakit, makkarakeittoa ja makaronimössöä ei siis makaronilaatikkoa koska se oli silloin pahaa.... Että näin. Ruokaa olen kyllä tykännyt tehä ja saanut tehä lapsesta saakka, eri asia söinkö ite sitä :)

Kiitos vaan Kimin äidille kaalikääryle vinkki vitosista ja hyviähän näistä tuli, kermaisen hyviä!


Kaalikääryleet

1 kpl keräkaalia
800 g paistijauhelihaa
2 kpl sipulia hienonnettuna
kaalisilppua
vaahterasiirappia
mustapippuria
suolaa
voita
3 prk kaurakermaa
(riisiä)

Ota kaalista muutama lehti ja silpo ihan hienoksi. Leikkaa myös kanta pois. Sit laita kokonainen kaali kiehuvaan suolaveteen noin 15 minuutiksi. Paista sillä aikaa voissa jauheliha ja sipuli- sekä kaalisilppu. Mausta suolalla ja mustapippurilla sekä lorauttele vaahterasiirappia antamaan makeutta sekä korostamaan makuja. Ota kaali kiehuvasta vedestä varovasti pois ja laita alustalle. Ota kaalinlehti ja jos on vielä liian kovaa kantta niin leikkaa pois. Lusikoi 1-2 rkl täytettä ja kääri eka pituussuunnassa vähän matkaa ja sitten taita sivut sisälle päin ja kääri loppuun. Laita uunivuokaan taitepuoli alaspäin. Tee näin niin kauan kuin joko kaali tai täyte loppuu. Sitten veistele voi nökäreitä päälle, lorauttele vaahterasiirappia ja kaada lopuksi kaurakermaa. Paista uunissa 150-170 asteessa vähintään 3 tuntia. Ite laitoin eka foliot päälle, mut sit ne unohtu ja kääryleet oli eka hieman kalpeanaamoja. Sit vaan pika ruskistukset eli grillivastukset päälle täpölle ja 5-10 min niin kaalit saivat ruskean pinnan. Eli mitä opimme tästä, älä laita foliota kääryleiden päälle. Tarjoile sellaisenaan tai puolukkasurvoksen kanssa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti