tiistai 2. kesäkuuta 2015

Kippis kesälle; Kuusenkerkkä-valkoherukka juoma - Sami Tallberg Villiyrtit

 


Sain Sami Tallbergin Villiyrtit keittokirjan. Ystäväni Sanna on jo vähän aikaa tutkaillut ja valmistanut luonnon omista antimista erilaisia herkkuja. Tällä kertaa ojensin hänelle Sami Tallbergin Villiyrtit keittokirjan. Tuo teoshan on kuin säkenöivä taikakirja jo itsessään. Pisteet todella hyvälle kansi kuvitukselle ja muutenkin kirjassa oli hyvin kattavaa tietoa villiyrteistä, mitä suomen luonto on pullollaan. Kirjasta löytyi helppoja ohjeita niin ensikertalaiselle kuin jo vähän enemmän asiaan perehtyneelle. Sanna päätti valmistaa kuusenkerkkä-valkoherukka juoman. Kuusenkerkkien poimimiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa, sillä niiden kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten kuusenkerkät poimittiin heidän takapihalta, kummityttöni avustuksella.

Kuusenkerkkä sisältää paljon C- ja A-vitamiinia, runsaasti antioksidantteja, eteerisiä öljyjä ja kivennäisaineita. Tummanvihreiden havujen C-vitamiinipitoisuus on jopa 200mg/100g. C-vitamiinia syömällä voidaan ehkäistä kevätväsymystä ja sitä kuluu paljon varsinkin stressin aikana. Kuusenkerkästä valmistettua siirappia on käytetty perinteisesti yskänlääkkeenä sekä keuhkoputkentulehduksen hoitoon. Ei sovi astmaatikoille ja siitepölyallergisille.


Kuusenkerkkä-valkoherukka


3/4l valkoherukkamehua (voi käyttää myös mustaseljankukka, päärynä tai omenamehua)
3/4l vettä
3/4l kuusenkerkkiä

Sekoita blenderissä täysteholla minuutin ajan, siivilöi tiheän siivilän läpi ja tarjoile jääpalojen kanssa. 
PS. Tähän sopisi vielä lisäpotkua antamaan sitruunanmehua, mutta sitten mennään jo vähän muiden maiden apajille ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti