maanantai 6. tammikuuta 2014

Luumusuklaakakku

Tähän kakkuun kannattaa varata aikaa. Mun pohja ei onnistunut ihan kuin Strömssössä kuten sanotaan. Siitä tuli armottoman littana ja levis kuin jokisen eväät. Noh, mä sitten kasailin sitä kuin palapeliä ja eipä se haitannut kun tuli pääli koristeet. Olipahan hei helppo leikata!

Ohje otettu Glorian Ruoka & Viini -lehdestä, pikkasen muutettuna. Kannattaa aloittaa hillon tekemisellä hyvissä ajoin ennen tarjoamista, seuraavana päivänä voi tehdä täytetyt luumut ositain ja seuraavana sitten loppuun. Täytettyjä luumuja joita jännitin etukäteen että miten ihmeessä saan nuo tehtyä, mutta oli helpompaa kuin aattelin. Sitten seuraavana päivänä tehdään kakkupohja ja kakun täyttämisen, jotta kakku kerkee maustua ja kostua tarpeeksi. Tarjoilupäivänä lisää päälilisukkeet ja ei muuta kuin herkuttelemaan. Näin kun tekee useammassa päivässä kaukun tekemisestä ei tule ihan mahotonta säätämistä.


Tuoreluumuhillo

500 g tummia tuoreita luumuja
1,2 dl ruokosokeria
½ dl vettä
½ dl portviiniä
1 kpl kanelitanko
½ kpl sitruunan mehu
1½ dl hillosokeria


Mittaa sokeri, vesi, portviini ja kanelitanko kattilaan. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes liemi on siirappimaista. Poista luumuista kivet ja leikkaa vähän pienemmäksi. Poista kattilasta kanelitanko. Lisää luumut ja sitruunan mehu. Keitä vielä noin 10 minuuttia. Lisää hillosokeri loppuosaan ja keitä 15 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella, ei tarvii tulla aivan tasaista ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.


Täytetyt luumut

100 g kuivattuja kivettömiä luumuja
½ dl vettä
½ dl portviiniä
1 kpl kanelitanko
1-2 suikaletta sitruunankuorta

Sokerikiille:

2½ dl sokeria
4 rkl vettä

Sitruunavaahtotäyte:

1 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl raastettua sitruunankuorta
100 g sitruunatuorejuustoa
noin 50 g pistaasipähkinöitä


Laita luumut, vesi, portviini ja kanelitanko kulhoon. Vuole kapea suikale tai kaksi sitruunan kuorta mukaan. Sekoita ja anna luumujen liota huoneenlämmössä 5-6 tuntia tai 1 vuorokausi jääkaapissa.

Voitele leivinpaperi rypsiöljyllä. Keitä sokeri ja vesi kuultavaksi. Nosta luumut liotusliemestä: säästä liemi kakun kostuttamiseen. Upota liotut luumut sokeriliemeen ja nosta valumaan leivinpaperille kahta lusikkaa apuna käyttäen. Luumuja EI siis keitetä, vaan ne vain käväisevät kattilassa saamassa kiiltoa pintaan. Anna luumujen kuivua toisistaan erillään vähintään 10 minuuttia ennen täyttämistä, kunnes siis pintaa kestää koskettamista.

Valmista täyte. Vaahdota kerma sähkövatkaimella. Mausta sokerilla ja sitruunakuoriraasteella. Notkista tuorejuusto ja sekoita se kermavaahdon mukaan. Lusikoi vaahto pursotinpussiin ja pursota luumun sisälle reiästä, josta kivi on poistettu teollisesti. Vaahtoa saa olla  reilusti, jotta luumuista tulee palleroita. Jos täytettä jää yli, sekoita loput kakuntäyteeseen.

Paina vielä jokaisen luumun sisälle yksi pistaasipähkinä. Laita luumut jääkaappiin tarjoamiseen saakka.


Luumusuklaakakku

Takina:

100 g tummaa suklaata, vähintään 70%
4 kpl kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl Maizenaa
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Jogurttitäyte:

4 dl kuohukermaa
1 dl turkkilaista jogurttia
4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Kostutusliemi:

luumujen kostutuslientä
½ dl portviiniä

Lisäksi:

2 rkl voita vuoan voiteluun
tuoreluumuhilloa
täytettyjä luumuja
n. 2 rkl pistaasipähkinöitä


Voitele pyöreä kakkuvuoka voilla. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Rouhi 50 g suklaata veitsellä karkeaksi ja sulata loppu 50 g suklaata. Anna jäähtyä.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella. Yhdistä kuiva-aineet ja suklaarouhe toisessa kulhossa ja lisää ne vaahtoon. Kääntele myös sulatettu suklaa taikinaan.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasossa 25-30 minuuttia. Jäähdytä kakkua muutama minuuttia vuossa ja kumoa sitten alustalle jäähtymään, vähintään 2 tunniksi. Voit tehdä kakkupohjan myös edellisenä päivänä.

Tee täyte. Vaahdota kerma. Lisää jogurtti, sokerit sekä mahdollisesti luumujen tuorejuustotäyte.

Tee kostutusliemi sekoittamalla luumujen liotusliemen ja portviiniä niin, että saat noin reilu desin lientä.

Leikkaa kakkupohja 3 osaan. Nosta alin levy tarjoiluvadille ja kostuta se. Levitä päälle puolet tuoreluumuhillosta ja yks neljäsosa jogurttivaahdosta. Kokoa seuraava kerros samalla lailla. Nosta kakun kansi päälle ja kostuta se. Säästä loput jogurttivaahdot kuorruttamiseen. Nosta kakku viileää vuorokaudeksi maustumaan.

Levitä loppu jogurttivaahto ennen tajoilua pinnalle. Lisää täytetyt luumut ja pistaasipähkinöitä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti