perjantai 5. kesäkuuta 2015

Gluutenittomat sämpylät - Leipäherkut Hellapoliisi



Sain tutkittavaksi Hellapoliisin Leipäherkut leivontakirjan. Kirja on selkeä perusopus leivän tekoon ja leipäherkkujen täytteiden valitsemiseen. Selkeät ohjeet ja hyvät kuvat takaavat onnistumisen. Tässä oon nyt jonku aikaan tosiaan tehnyt vähän enemmän noita gluteenittomia leipomuksia ja siksi valitsin kirjasta nytkin tuon gluteenittomat sämpyläohjeen. Tässä oon ennättänyt tehdä tuolla ohjeella niin sämpylät kuin tein siitä vuokaleivän. Hyvä ja helppo ohje, kunnon laiskajaakon sämpyläohje. Sämpylöitä tehdessä ne ei kyllä kohonnut niin kuin pitäis ja vuokaleipää tehdessä kohos taas helkkarin hyvin. Jos teet vuokaleivän niin muista paistaa huomattavasti pidemmän aikaa, jää muuten keskeltä raa'aksi.

Gluteenittomat sämpylät (10-15 kpl)

5 dl vettä
1 rkl psylliumia
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 dl öljyä
2 dl tattarijauhoja
5 dl gluteenitonta jauhoseosta

Mittaa kädenlämpöisen veden joukkoon psyllium ja anna turvota noin kymmenen minuuttia. (Ekalla kerralla tein näin mutta tokalla kerralla turvotin vain muutaman minuutin jotta vesi pysyi sopivan lämpöisenä hiivalle ja kohos kyllä paremmin). Lisää joukkoon murennettu hiiva, suola, öljy ja tattarijauhot, sekä gluteeniton jauhoseos. Vaivaa taikina tasaiseksi, leivo sämpylöiksi ja kohota sämpylät leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä. Paista 225 asteessa, keskitasolla, kunnes pinta on kauniin värinen ja sämpylät tuntuvat kevyiltä. Mun arvioaika oli noin 20 minuuttia. Ja vuokaleivässä jopa 50 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti