perjantai 5. syyskuuta 2014

Chili Con Carne

Vesi herahtaa kielelle jo pelkästä Chili Con Carne nimestä. Äärettömän hyvää siis "Sika hyvää!" kuten meillä tuo 3 vuotias pikku-ukko heittää ilmoille. Chileillä voit säätää tulisuutta. Tällä hetkellä Prismoista saa hyvän tulisia tuoreita jalapenoja, suosittelen. Ohje on napattu Glorian Ruoka&Viini -lehdestä. Lehteen ohjeen oli tehnyt Jouni Toivanen. Helppo ohje loistavalle ruualle. Oikeesti mä nuolin ton lautasen syönnin jälkeen ja täähän oli asia minkä ehdottomasti halusittekin kuulla ;) 


Chili Con Carne

1 prk kidneypapuja tai tuoreta papuja suolavedessä vuorokauden liotettuna
2 kpl porkkanaa kuutioituna
2 kpl sipulia kuutioituna
4 kpl valkosipulin kynttä hienonnettuna
½ + ½ rypsiöljyä
2 kpl tähtianista
2 tl chilijauhetta
2 tl savupaprikajauhetta tai paprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
2 rkl tomaattipyrettä
5 kpl mietoa chiliä tai 1-2 kpl tulinen jalapeno tai chiliä
500 g jauhelihaa
3 dl punaviiniä
5 dl lihalientä
1 l tomaattimehua
½-1 kpl limeä
1-2 kpl punainen paprika kuutioituna
2 tl suolaa
1 pnt korianteria

Lisäksi: 8 tortillaa, 150 g creme fraisea, limenmehua ja korianterisilppua.

Lisää puolet öljystä ja kuullota porkkana ja sipulikuutiot isohkossa kattilassa tai padassa. Kuullota noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää tähtianis, chilijauhe, paprikajauhe, juustokumina ja tomaattipyree. Kuullota vielä hetki. Kuutio chilit tai jalapenot ja lisää ne kattilaan. 

Kuumenna loppuöljy isossa paistinpannussa ja paista jauheliha tummanruskeaksi. Siirrä jauheliha kattilaan. Huuhdo paistinpannu vesitilkalla, raaputa karstat ja lisää myös huuhteluliemi kattilaan. Lisää viini ja lihaliemi, anna kiehua, kunnes neste on haihtunut. Lisää tomaattimehu ja hauduta kastiketta 1½ tuntia kannen alla miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. 

Huuhtele pavut ja lisää ne kattilaan. Jatka hauduttamista vielä tunti. 

Raasta puolikkaan limen kuori kastikkeeseen ja purista mehut joukkoon. Kuutioi paprikat ja lisää ne kastikkeeseen. Mausta suolalla. Hienonna korianteri mukaan. 

Tarjoile tortillojen, creme fraisen, limemehun ja korianterisilppun kanssa. Yksinkertaista mutta niin hemmetin hyvää! Jos chili con carnea jää niin syö vaikka perunamuusin kanssa, ah ihanaa!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti