perjantai 17. lokakuuta 2014

Taivaallinen omenapiirakka ja vaniljakastike

Kotikokki -sivustolta poimittu "Kaikkien kehuma omenapiirakka". Itse en tätä löytänyt alunperin vaan kummisetäni, joka kehui kovasti, joten pitihän sitä sitten testata. Ja olihan se sitten niin hyvä että Koon kanssa pistettiin lähinnä kahdestaan koko piirakka parempiin suihin ;) Sitten tein vielä lisäksi itse ekaa kertaa vaniljakastiketta. Kastikeohje löytyi Ruokala -sivustolta. No kastiketta pitää vielä kyllä treenaa jos siitä meinaa saada paksua...., mut silti tuli tosi hyvää.

Omenapiirakka

200 g voita
1½ dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 kpl kananmunia
0,75 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3-4 kpl isoa omenaa ja varmaankin 6-8 kpl pientä omenaa lohkoina
kanelia
sokeria

Sulata rasva ja sekoita se sokerin kanssa. Lisää jauhot vähitellen, mutta ei vielä leivinjauhetta. Taikinasta ei saa tulla liian kuivaa. Ota taikinaa sivuun noin kahvikupillisen verran. Lisää nyt taikinaan kananmuna, maito, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita puulusikalla tasaiseksi massaksi. Taikina on hyvin notkeeta tässä vaiheessa eli ei pysy vuoan reunoilla, muttei se saa silti olla mitää juoksevaa litkuakaan.

Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan ja ripottele päälle omenanlohkot. Ripottele päälle sokeria ja kanelia. Ripottele nytten tuo sivuun laitettu taikina.  Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile lämpösenä vaniljakastikkeen, jäätelön tai kermavaahdon kanssa.


Vaniljakastike

1 kpl vaniljatanko
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
1 dl sokeria
4 kpl kananmunan keltuaista

Kaada maito ja kerma kattilaan. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja raaputa siemenet kermamaitoon, lisää myös avattu tanko seokseen. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua pari minuuttia pienellä lämmöllä sekoittaen. Poista vaniljatanko ja anna seoksen jäähtyä.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi. Lisää hieman jäähtynyttä kermamaitoa joukkoon ja jatkaa vatkaamista. Kaada munaseos kattilaan, jossa on loput kermamaidosta. Vatkaa miedolla lämmöllä, kunnes seos paksunee. Varo kuitenkin kiehumista. Kun keltuainen kypsyy, kastike saostuu. Jos seos kiehuu, se juoksettuu. Jäähdytä kastike ennen tarjoilua.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti