keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Tulipahan munailtua eli pastaa ja uppomunia


Uppomunat, tuo mystinen munahässäkkä. Koo otti asian hoitaakseen, siis miten helvatussa noita munia oikein tehdään. Taitaa olla niin monta kokkia kuin tapaa. Soppa365 -lehdessä oli asiasta vähän enempikin ja päätettiin sitten tehdä heidän ohjeella "Kinkkuspagettia ja uppomuna". Lehdessä oli myös huijarille vinkkejä, miten tekee melkein oikeat uppomunat. Me tehtiin ihan perinteisellä kaavalla eli vettä, etikkaa, vesikiepautus ja muna pyörimään lasista. Tosin nyt näin telkkarissa Masterchef Australiassa kuin Gary sen teki ja ha ha ha haaaa, kylläpä näytti helpolta kun ammattilainen sen osaa. Hän rikkoi munan suoraan lievästi poreilevaan vesi, etikka, suolaseokseen ja lastalla teki ns. aallon ja mun teki kuperkeikan ja sitä myöden uppomunasta tuli kauniin mallinen. Hän teki monta munaa samaa aikaa... hiukka extremeä kotikokille ;) 

Kinkkuspagettia ja uppomuna

350 g spagettia
120 g ilmakuivattua kinkkua no musta parempi vaihtoehto on kyllä PEKONI jos haluu makua
200 g babypinaattia, musta vähempikin määrää riittää
4 rkl voita
suolaa
mustapippuria
1½ dl parmesaania raastettuna

Uppikset eli uppomunat

4 kpl kananmunia, noh meillä ehkä 1 onnistui ja loput näytti pahaenteiseltä mustekalalta
3 l vettä
½ dl etikkaa
(suolaa Garyn tapaan, ite sitä ainakin kaipasin munille)


Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolavedessä. Tee uppomunat pastan kypsyessä. Kiehauta vesi toisessa kattilassa. Alenna keskilämmölle niin, että vesi porisee hiljaa. Lisää etikka. Riko munat yksitellen pikku kuppeihin. Pyöräytä keitinvesi pyörteille (mutta ei liian kovaa) esimerkiksi puulusikalla. Keitä munat yksitellen. Kaada muna veteen ja keitä noin 2-4 minuuttia. Nosta uppomuna reikäkauhalla varovasti talouspaperille valumaan. 

Hienonna kinkku/pekoni pieniksi paloiksi. Paista sitä muutaman minuutin ajan keskilämmöllä. Lisää pinaatti ja voi. Kääntele seosta, kunnes se lämpiää. 

Valuta pasta ja ota vähän keitinlientä talteen. Yhdistä pasta pinaatti-kinkkuseokseen. Jos haluat kastikkeesta juoksevampaa, lorauta hieman keitinvettä joukkoon. Jaa annokset lautaselle ja nosta uppomunat päälle. Mausta suolalla, pippurilla ja parmesaanilla. Tarjoile heti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti