torstai 9. toukokuuta 2013

Munkki vai nunna?


Ensimmäistä kertaa tein munkkeja ja voe voe... Olis pitänyt kuunnella Koon äitiä "jätä taikina löysäksi" noh... Seuraavalla kerralla olen kuuliaisempi. Nyt tuli turhan napakoita eli suosittelen että jauhoja laitetaan vähemmän kuin Pirkan ohjeessa on. Mieluiten paistaa kookosvoissa tai munkkirasvassa.


Munkki vai nunna?

2½ dl maitoa
25g hiivaa
1 dl sokeria
suolaa
1½ tl jauhettua kardemummaa
1 kpl kananmuna
7-8 dl vehnäjauhoja ( luulen että sopivampi määrä on 6-7 dl)
100g margariinia


Kypsentäminen:

1 pkt kookosvoita tai munkkirasvaa


Päälle:

sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Sekoita joukkoon jauhoja vähitellen. Lisää pehmeä rasva ja alusta taikinaan loput jauhot. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä noin 30 minuuttia.

Vaivaa taikina pöydällä ja muotoile siitä tasapaksu tanko. Jaa taikina 20 yhtäsuureen palaan ja pyöritä pulliksi. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
Kuumenna kookosvoi tai munkkirasva kiehuvaksi. Voit tehdä testin eli tiputa rasvaan pieni nokare taikinaa ja jos se alkaa heti porista, rasva on tarpeeksi kuumaa. Tee sormella munkkipalleroon reikä ja suurenna vähän jos tarvetta.
Pane rinkeli suoraan kuumaan rasvaan ja kypsennä 1-2 minuuttia ja käännä, kun pinta on ruskea. Jatka kypsentämistä noin minuutti toiselta puolelta.
Nosta munkit reikäkauhalla tai haarukall talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja lisää seuraavat rinkelit paistumaan. Kaada pyöreäpohjaisen kulhon pohjalle hienoa sokeria ja kääntele munkit siinä lämpiminä. Anna munkkien jäähtyä ja tarjoa tuoreen kahvin tai siman kanssa.
Huom! Älä kaada käytettyä öljyä viemäriin! Pienen määrän (alle litra) käytettyä öljyä voi laittaa kompostiin tai biojäteastiaan, mutta suurempi määrä hävitetään suljetussa muoviastiassa sekajätteen joukossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti