keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Marmeladi

Marmeladi mielletään joulumakeiseksi, mutta miksipäs sitä ei tekisi kesälläkin? Itse tehty marmeladi, voi kuinka sööttejä ne ovatkaan ja niihin ei välttämättä tarvita muotteja vaan leikkaa kuutioita. Marmeladin valmistus vaatii hieman kärsivällisyyttä, sillä se tarvii kuivumisajan, jotta sitä voi jatkokäsitellä uudestaan ja uudestaan. Maku on kyllä mitä mainioin. Veljenperhe teki näitä herkkuja ja olivat ottaneet ohjeen Kotivinkistä.  He olivat maustaneet marmeladin karpalotäysmehulla ja niistä tuli kauniin värisiä sekä herkullisen makuisia.

Tässä vielä Kotivinkin vinkki vitosia: Itse tehdyt marmeladimakeiset ovat herkku ilman säilöntäaineita. Ne sopivat myös vegaaneille, sillä reseptin hyytelöimisaine agar tehdään levästä. Voit käyttää marmeladien makuaineena marjamehun sijaan sileää omenasosetta. Myös sitruunamehu antaa pirteän säväyksen. Voit käyttää sitä ½ dl omenasoseen seurana tai käyttää vain sitruunamehua. Jos marmeladimassa jää valjun väriseksi, sen voi värjätä elintarvikevärillä.Marmeladi

2 dl vettä
3 dl vahvaa marjamehua (esim. puolukka, karpalo tai mustaherukka)
6 dl sokeria
2 rkl agar-jauhetta (apteekista)

Marmeladin pinnalle: 

erikoishienoa sokeria (Siro)Mittaa kattilaan vesi, mehu ja sokeri ja kuumenna. Ripottele agar-jauhe kiehuvaan nesteeseen koko ajan sekoittaen. Keitä 2 minuuttia.

Vuoraa reunallinen vuoka (koko noin 20 x 25 senttiä) tuorekelmulla. Kaada marmeladiliemi vuokaan. Anna marmeladin kuivahtaa mieluiten yön yli, muuten jää liian kosteaksi ja on vaikea leikkaa kuutioita.

Ota marmeladi vuoasta ja leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi. Anna palojen kuivua myöskin mieluiten seuraavaan päivään.

Kun marmeladien pinta ei tunnu enää kostealta, kierittele ne erikoishienossasokerissa. Jos pinta ei ole kuivunut hyvin, sokeri sulaa. Purkita ja säilytä karkit huoneenlämmössä kosteudelta suojassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti