perjantai 17. kesäkuuta 2016

Aurinkoleipä

Aurinkoinen aurinkoleipä maistuu hyvälle ja on oikeesti helppo tehdäkin. Ainoo mitä mä ryssin niin unohdin kummatkin leivät uuniin liian pitkäksi aikaan ja lopputuloksena eka leipä palo ja toinen oli just ja just hyvän kypsyinen. Miten sen voikaan tehdä kaksi kertaa??? Kummassakin sama eli olin ottamassa leipiä pois mutta päätin pitää vielä muutaman minuutin...... siinä se sitten oli, unohdin. 

Vieraat vakuutteli Herra F:n synttäreillä että juu on hyvää ja olihan se hyvää. Tätä pitää tehdä uudestaan. Leipä sopii myös picnicille josta jokainen repäisee oman palan. Olisko tässä yöttömän yön juhliin leipätarjottava, mene ja tiiä sitten? 

Huomatkaa toi vika kuva.... Herra F sai meiltä oman kameran ja siinähän sitä tuleva ruokabloggari jo kuvailee leivän tekoa, äidin poika <3 

Ohje on napattu Kaneli & Sokeri lehdestä. 


Aurinkoleipä 1 kpl

25 g tuorehiivaa
2 dl maitoa, kädenlämpöisenä
1 rkl ranskankermaa
½ tl suolaa
½ dl öljyä
noin 6 dl sämpyläjauhoja

Täyte:

100 g valkosipulituorejuustoa
1 dl ruoho- tai kevätsipulin varsia hienonnettuna

Voitelu:

1 kpl kananmuna


Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää ranskankerma, suola ja öljy. Alusta joukkoon jauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin puoli tuntia. 

Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla pöydällä. Jaa taikina kahtia ja kauli molemmat palat yhtä isoiksi, pyöreiksi levyiksi, halkaisijaltaan noin 24 cm. Nosta toinen levy leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle tuorejuustoa ja sipulivarsisilppua. Nosta päälle toinen levy. Peitä liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin  30 minuuttia. 

Leikkaa kohonneeseen leipään noin 20 sektoria siten että, viillot alkavat muutaman sentin päästä keskuksesta. Tällöin keskelle jää pyöreähkö alue. Kiepauta jokaista palaa 1½-2 kertaa myötä- tai vastapäivään, jokainen samaan suuntaan. 

Voitele leipä munalla ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti