lauantai 29. joulukuuta 2012

Saaristolais- ja Pähkinäinen leipä


Kumpikin leipäresepti on napattu Kotivinkin sivuilta. Vähän oon pähkinä leivän reseptiä muuttanu eli teinkin taikinan jääkaappiin kohoamaan yön ylitte. Piti ihan kysellä neuvoa tuon kylmäkohottamisen kanssa että uskallanko ja osaanko mä moista tehä :) Kiitos Outi, taikina ei valunut aamulla jääkaapista pihalle ;)


Saaristolaisleipä

1 l piimää
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä
1 ps kuivahiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
9½ - 10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:

3 rkl siirappia
½ dl vettä


Tarvitaan iso kulho johon kaadat piimän ja sen joukkoon lisää maltaat, leseet, ruisjauhot ja auringonkukansiemenet. Anna seoksen seistä puoli tuntia, välillä sekoittaen. Lisää joukkoon (voinet lämmittää seoksen käden lämpöiseksi jos seos tuntuu viileältä) kuivahiiva, siirappi, suola ja vehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Saa olla melko löysää. Jaa taikina kahteen osaan ja laita ne kahteen kahden litran vuokaan. Peitä vuoat liinalla ja anna kohoilla tunnin verran. Paista leivät uunin alatasolla 175 asteessa tunnin ajan. Valele leipien pintaan siirappivesiseosta noin puolessa välissä paistamista. Ota leivät uunista ja kumoa ne vuoista. Anna jäähtyä ritilällä liinan alla.

Tämän leivän voi tehdä jo edellisenä päivänä, maku senkus syvenee!


Pähkinäinen leipä

2 dl vettä
½ dl siirappia
2 dl piimää
1 dl kermaviiliä
1 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
5 dl sämpyläjauhoja

Lisäksi:

Noin 5 dl sämpyläjauhoja
½ dl öljyä
1 dl suolapähkinöitä
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
yhteensä 1 tl = kanelia, kardemummaa ja neilikkaa


Viileään veteen siirappi, piimä ja kermaviili. Sekoita joukkoon hiiva, suola ja jauhot. Jätä hyvin sekoitettu takina kohoamaan liinan alle jääkaappiin yön ylitte, muista ettet avaa jääkaappia enää tämän jälkeen ettei taikina turhaa lämpene. Tämän takia myös kaikki nesteet tulee olla viileitä. Aamulla vaivaa taikinaan loput jauhot, öljy, pähkinät, auringonkukansiemenet ja mausteet. Vaivaa taikina hyvin ja jaa se sitten kahteen osaan. Pyörittele pyöreät leivät ja laita ne leivinpaperilla päällystetylle pellille ja viillä veitsellä leipien päälle noin sentin syvyiset ristikkoviillot. Laita liina päälle ja anna kohota. Paista leipiä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Leipä on parhaimmillaan ihan ohuina viipaleina voin kera, nams!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti