tiistai 7. heinäkuuta 2015

Lihapullatikut ja sweet chili kastike



Mennään valmiilla taikinalla, se on ny niin helppoo, ei jaksa säätää ja säveltää. Lihapullatatikut voi tehdä uunissa tai grillissä. Me tehtiin jälkimmäisessä, mutta oli hiukan haastavaa saada taikina oikeen kypsyseksi. Ekaksi vetää tikut kuumalla grillillä ns. värin pintaan suorassa lämmössä ja sitten heittää sinne hattuhyllylle ihmettelemään. Taikinan kaveriksi voi tehä vaikka minkä makuisia lihapullia mutta mä tein nyt ns. aasialaiseen makuun sopivia. Pitää seuraavaks koklaa jotain muuta, sen verran hyviä noi tikut oli.

Sit syötiin tikut Sweet Chili kastikkeen kanssa ja ohjeen olin pöllinyt ja nyt jaan sen teille Kokit ja potit -blogista Hitsin hyvää oli kyllä tuokin, ei voi moittia. Mutta tosiaan jos teet muun makuisia pullia niin kannattaa kokeilla jotain muuta dippiä, ettei maut taistele vastaan.


Lihapullatikut

400 g paistijauhelihaa
1 pnt korianteria
suolaa
mustapippuria
1 kpl sipuli hienonnettuna ihan pieneksi
2 kpl valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 kpl kananmunaa
1-2 rkl korppujauhoja

Lisäksi: 

pieni paketti iso lehtitaikina levyä
pitkiä puutikkuja
korianteria
(uunissa laittaessa tarviit kananmunan voiteluun)
(grillatessa tarvii vähän öljyä voiteluun)


Sulata lehtitaikina paketin ohjeen mukaan. Laita puutikut veteen vettymään. Hienonna sipuli, valkosipuli ja korianteri aivan hienoksi esim. tehosekottimella vai silppuri mikä lie onkaan oikealtaan nimeltään. Sitten kaada seos jauhelihan, munan, korppujauhojen ja mausteiden sekaan. Sekoita kaikki tasaiseksi massaksi. Anna hetken maustua.

Levitä iso taikinalevy alustalle ja leikkaa siitä 2 cm x 25 cm pätkiä. Pujota ensiksi taikinan toinen pää tikkuun, sitten pyöräytä lihapulla ja sen työnnät perään ja näin jatkat ja lopetat taikinaan. Sitten vaan teet tollain kaikki.

Uunissa laittaessa: Voitele kananmunalla ja pistä uuniin 200 asteeseen noin 20 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja saanut väriä, sekä pulla on kypsä tai medium.

Grillatessa: Grillin tulee olla kuuma ja sitten vaan voite öljyllä lihapullatikkujen pinnat ja paistat ala tasolla hetken puolin ja puolin, kypsennä ylätasolla kypsäksi. Kokonaisuutena menee noin 15-20 minuuttia. Ripottele päälle hieman tuoretta korianteria ja herkuttele sweet chili kastikkeen kanssa.


Sweet Chili kastike

1 dl riisiviinietikkaa
1 dl sokeria
½ dl vettä
½ tl suolaa
4-6 kpl reilun kokoista punaista chiliä
2-3 kpl valkosipulinkynttä
2-4 tl tuoretta inkivääriä
puolikkaan limetin kuori ohuelti raastettuna
2 tl kylmää vettä
2 tl maissitärkkelystä eli maizenaa

Sekoita kattilassa etikka, sokeri, suola ja vesi. Kiehauta. Lisää hienonnetut chilit (poista jos tarpeen siemenet ja siemenkiinnikkeet), hienonnetut valkosipulit sekä kuorittu ja raastettu inkivääri. Pese limetin kuori kuumalla vedellä ja raasta ohueltin limen kuorta. Keitä hiljalleen muutaman minuutin. 

Seoksen poreillessa sekoita kylmä vesi ja maissitärkkelys tasaiseksi liemeksi. Kaada muuhun seokseen mukaan koko ajan sekoittaen. Keitä vielä muutama minuutti, jotta kastike hieman suurustuu ja samalla kirkastuu. 

Purkita puhtaaseen ja kuivaan lasipurkkiin tai pulloon ja tarjoile jäähtyneenä. Säilytä jääkaapissa.


PS. Indiedays järjestää suuren lukijatutkimuksen, käythän antamassa oman arvokkaan mielipiteesi, sekä osallistumssa arvontaan niin voit voittaa 100 euron lahjakortin tai kaueustuotepaketin. Vastaaminen kestää noin 5 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti