perjantai 27. marraskuuta 2015

Italialainen nyyttäri-illallinen!


Teimme vejlen perheen ja serkun perheen kanssa nyyttäri meiningillä italialaisen illan. Eli yksi perhe tekee alkupalat, toinen pääruuat ja kolmas jälkiruuat. Seuraavalla kerralla eri maa ja vaihdetaan työkuvioita. 

Voin kyllä suositella lämpimästi nyyttäri-illallista niin ei jää itelle ns. kaikki tekeminen, plus saa maisteltua toisten tekemisiä ja taas voi oppia jotain uutta.

Meillä oli italia valittu maaksi. Aluksi oli antipastoja foccatiaa, pääruuaksi osso bucoa ja risotto alla Milanesea sekä jälkiruuaksi mansikkasemifreddoa. Ohjeita oli otettu mm. Sofia Lorenin keittokirjasta, Mtv3:n Sivu maku blogista jne.

Sori kuvan laadut ovat nyt nämä, mut hei jos oikein siristelee silmiään niin kyllä siitä selkoa saa mitä on tullut syötyä ;) Pääasia että kaikki ruuat menivät nappiin ja olivat tosi hyviä. Paitsi mun tekemä gluteeniton pataleipä, oli karmeen makuista ja jostain kumman syystä ei nyt päässyt tänne ohjeitten joukkoon.



Focaccia aurinkokuivatulla tomaateilla

7 dl vehnäjauhoja
3½ dl lämmintä vettä
½  pakettia hiivaa
½ dl oliiviöljyä + voiteluun
aurinkokuivattuja tomaatteja maun mukaan
2 tl suolaa
sormisuolaa
tuoretta rosmariinia

Sekoita kulhossa yhteen hiiva, suola ja vesi ja anna liueta. Kaada mukaan jauhot ja oliiviöljy. Vaivaa 15 minuuttia. Peitä kulho liinalla ja laita lämpimään paikkaan kohoamaan 30 minuutiksi. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Kaada taikina vuokaan. Toinen 30 minuuttia kohotetaan vuoassa. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. . Pistele pintaan reikiä. Kaada päälle hiukan oliiviöljyä, mutta niin, että sitä on kunnolla kaikkialla pinnalla. Painele rosmariinia kiinni pintaan. Ripottele päälle sormisuolakiteitä. Laita uuniin ja paista 25-30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.



Caprese ”burgeri” 4:lle

1-2 kpl kesäkurpitsaa
2  kpl mozzarellapalloa
3-4 kpl tomaattia
1 puntti basilikaa
1 rkl kuivattua oreganoa
½ dl neitsytoliiviöljyä
basilikavinegrettiä (ohje alhaalla)
suolaa
mustapippuria

Leikkaa kesäkurpitsat n. sentin paksuisiksi kiekoiksi. Laita isolle lautaselle tai muovipussiin. Kaada päälle oliiviöljyä ja kuivattua oreganoa niin, että sitä riittää kaikille kiekoille. Anna marinoitua 1-4 h (toimii kiireessä myös ilman marinointia). Grillaa tai paista kesäkurpitsat pehmeiksi. Mausta hiukan suolalla ja pippurilla. Anna hetki jäähtyä, ettei mozzarella sula niiden päällä. Leikkaa mozzarella ja tomaatit n. 5 mm paksuisiksi kiekoiksi. Laita mozzarellaviipale kesäkurpitsan päälle. Sitten päälle 1-2 basilikanlehteä ja tomaattikiekko hatuksi. Lorauta päälle basilikavinegrettiä.


Tuorejuustolla täytetyt paprikat

paahdettuja, kokonaisia, kuorettomia paprikoita (tölkistä tai itse grillattuna)
ricottaa tai muuta tuorejuustoa
yrttejä hienonnettuna
loraus oliiviöljyä
suolaa
pippuria 

Kippaa ricotta lautaselle. Ripottele päälle yrtit. Lorauta päälle hiukan oliiviöljyä. Painele haarukalla yrtit juuston sekaan suht tasaisesti. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla mieleiseksi. Ota paprika tölkistä ja valuta. Täytä paprika juusto-yrttiseoksella. Laita tarjolle.
Mikäli grillaat paprikat itse, grillaa pinta mustaksi. Nosta pihdeillä pakastepussiin ja rullaa pussi kiinni. Ota paprika muutaman minuutin päästä pois. Revi kuori sormin pois tai varovasti veitsellä. Jatka ohjeen mukaan.




Basilikavinegretti

1/3 punttia basilikaa
1 dl neitsytoliiviöljyä
2-3 rkl valkoista viinietikkaa/balsamicoa
1 tl dijon-sinappia
suolaa


Muserra basilika morttelissa tai sauvasekoittimella mössöksi. Sekoita yhteen kaikki ainekset paitsi öljy. Kaada öljy ohuena nauhana sekaa koko ajan sekoittaen. Niin, että ainekset ovat lopulta tasaisesti sekaisin. Maista ja mausta mieleiseksi. Mikäli ainekset painuvat kerroksiksi, sekoita kunnolla ja lorauta caprese-burgerien tai salaatin päälle.


Osso buco

4-6 kpl osso buco lihanpaloja
oliiviöljyä
voita
2-3 kpl sipulia kuutioina
3 kpl porkkanaa kuutioina
2 kpl sellerinvartta kuutioina
3 kpl valkosipulin kynttä viipaleina
2 dl valkoviiniä
suolaa
mustapippuria
1 ruukku oreganoa hienonnettuna
1 ruukku timjamia hienonnettuna
2 prk tomaattimurskaa
3 rkl tomaattipyrettä

Gremolada:

1-2 kpl valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 kpl sitruunan kuori raastettuna
½ kpl sitruunan mehua
1 ruukku persiljaa hienonnettuna

Laita pannulle voita ja oliiviöljyä. Paista lihat kummaltakin puolelta siinä että saavat vähän väriä. Kannattaa paistaa niin että pannulla on väljää, parempi lopputulos eli älä tunge lihoja pannu täyteen. Freesaa uunin kestävässä kasarissa oliiviöljyn sekä voin kera kuutioidut sipulit, porkkanat, sellerit ja valkosipulit. Kaada vihannesten mukaan valkoviini ja kaikki muut loput raaka-aineet. Kiehauta hetki. Lisää lihat mukaan ja pane uuniin 175 asteeseen kypsymään ja muhimaan vähintään 4 tunniksi. Muuten lihasta jää sitkeä eli lihan kuuluu olla tosi mureeta. Ite annoin olla 5-6 tuntia ja oli kyllä hyvää. 

Valmista gremolada. Eli sekoita  kaikki sen raaka-aineet yhteen ja anna hetken maustua ennen tarjoilua. Levitä sitä lihan päälle kun liha annostelellaan lautasille. 


Risotto alla Milanese eli sahramirisotto

4 dl risottoriisiä
oliiviöljyä
voi nokare
1 kpl keltasipuli hienonnettuna
1½ dl valkoviiniä
1 l kanalihalientä
suolaa
mustapippuria
1½ dl parmesaania raastettuna
1½ dl romano parmesaania raaastettuna
1 tl sahramia

Laita sahrami lasiin ja kaada päälle ruokalusikallinen vettä. Laita se sivuun hetkeksi. Laita kasarin pohjalle nokare voita ja loraus oliiviöljyä. Lisää mukaan hienonnettu sipuli, anna hiljalleen pehmetä. Lisää riisit ja "paista" muutaman minuutin, koko ajan sekoittaen. Kaada viini ja keitä kasaan. Kauho kauha tai kaksi kanalientä ja sekoita risottoa koko ajan kunnes liemi alkaa hävitä kokonaan. Lisää taas kanalientä, niin kauan kunnes riisi alkaa olla melkein al denteä. Mausta suolalla, pippurilla, sahrami"liemellä" sekä juustoraasteilla. Lisää tarvittaessa vielä kauha lientä ja anna pienen pieni hetki keittyä kasaan. Risotto on valmista kun riisi on al denteä ja neste on kastikemaista muttei liian paksua tököttiä tai juoksevaa. Risoton taika on hyvät raaka-aineet seka jatkuva hämmentäminen. 


Mansikkasemifreddo

5 dl kuohukermaa
1 prk makeutettua kondensoitua maitoa
2 tl vaniljasokeria
1½ l mansikoita

Lisäksi: 

tuoreita mansikoita ja / tai marengeja

Kerma vatkataan kovaksi vaahdoksi. Puolet mansikoista tehdään survokseksi esim. sauvasekoittimella ja toinen puolikas lohkotaan veitsellä erikokoisiksi palasiksi. Kaikki raaka-aineet sekoitetaan ja kaadetaan pakkasen kestävään astiaan. Pakastetaan vähintään 6 tuntia ja otetaan jääkaapiin vähän "sulaamaan" ennen tarjoilua. Tarjoile silti jäisempänä kuin jäätelöä. Koristele esim. tuoreilla mansikoilla tai marengeilla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti