maanantai 25. tammikuuta 2016

Diavola ja caprese pizza, uh, niin hyvää!

Tossa kun sain tuon Pizze kirjan, niin tein niin hitokseen noita pizzoja ja kyl jos ennennkin osanut tehä ihan hyvän pohjan, niin nyt mentiin astetta kovemmalle tasolle. En voi muuta kuin suositella tätä ohjetta ja toi kirja tosi hyvä. Kirjassa on niin paljon hyviä ohjeita ja vinkki vitosia. Iso peukku.

Täs mun ensimmäiset fiilikset tohon kirjaan eli "Saku Tuominen ja Luca Platania puhuivat radiossa kirjastaan niin intensiivisesti, että muthan oli myyty tähän kirjaan siltä istumalta." Tuli silloin fiilis että mä haluan ton kirjan, mun on pakko saada toi.... Tiiättekö semmoinen hullun katse silmissä.

Tämä pohja on nyt ns. pikataikina eli siinä on vain tunnin nostatus. Teen ajan kanssa kirjan kaikki pohjat eli 1h, 10-12h ja 48-96h.

Sit tein kirjasta tomaattikastikkeen ja se olikin niin helppo, tosin hiukan sävelsin. Chiliöljy oli kans kiva lisä pizzan päälle.

Täytteinä tein lempeän tulista diavolaa sekä tuorepizzatäytteisen capresen.



Pizzapohja 2-3 pyöreätä pohjaa

500 g vehnäjauhoja (mielellään oo-jauhoja)
3½ dl kädenlämpöistä vettä
7 g kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
10 g hienoa merisuolaa
10 g oliiviöljyä


Ota tillka vettä erikseen ja sekoita siihen suola. Jos käytät kuivahiivaa niin sekoita se jauhojen sekaan ja lisää sitten vesi. Jos käytät tuorehiivaa, niin liota se aluksi veteen ja vasta sen jälkeen jauhoihin. Vaivaa ensin 10 minuuttia, rauhallisella tahdilla niin käsin tai koneella. 

Lisää merisuola ja jatka vaivaamista, kunne vesi on imeytynyt jauhoihin. Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan. 

Vaivaa lopuksi taikinaa vauhdikkaasti käsin tai koneella, kunnes taikina on jaustavaa ja sileeää, eikä se tartu käsiin. Jos vaivaat käsin, ota taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä reippain ottein. 

Kun taikina on valmis, peitä se kostealla keittiöpyyhkeellä tai sulje se ilmatiiviiseen astiaan ja anna kohota huoneenlämmössä tunnin. 



Tomaattikastike pizzalle

2 tlk kuorittuja tomaatteja
20 g suolaa
20 g oliiviöljyä
2 kpl valkosipulinkynttä
tuoretta basillikaa


Hienonna tomaatit, suola ja oliiviöljy tehosekoittimessa, sauvasekoittimella tai käsin. Lisää mukaan halkaistut valkosipulinkynnet tosin ite laitoin valkosipulit hienoks ja mukaan vaan. Runsaasti revittyjä basillikan lehtiä. Älä enää käytä ns. sekoita muulla kuin puukauhalla. Peitä kelmulla ja anna maustua jääkaapissa 2-3 tuntia. Kastikkkeen voi valmistaa jo edellisenä päivänä ja antaa maustua siis vuorokauden jääkaapissa.

Alkuperäisessä ohjeessa pydetään poistaa valkosipulin kynnet, mut mä annoin kyllä olla messissä. Mikäli haluat kastikkeesta tiiviimpää niin ota jo alussa kuorittujen tomaattien tölkkineesteet pois.


Chiliöljy

1 l oliiviöljyä
200 g tuoreita chilejä
2 kpl valkosipulinkynttä
tuoretta persiljaa


Huuhtele chilit, poista simenet jos haluat, kuivaa ja hienonna. Halkaise valkosipulinkynnet. Laita sekä chilit, hienoksi hakattu persilja että valkosipulit syvään kasariin ja peitä ne öljyllä. 

Lämmitä öljy miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Älä missään nimessä anna öljyn kiehua, jottei se muutu kitkeräksi. 

Anna jäähtyä ja kaada se puhtaaseen lasiastiaan. Jos raaka-aineita ei hieman kypsennä ja öljyä kuumenna, niin ne saattaa homehtua. Chiliöljy silyy jopa vuoden.


Diavola pizza

tomaattikastiketta
mozzarellaa
tulista salamia
persiljaa silpunna
chilioliiviöljyä


Levitä tomaattikastiketta pohjan päälle. Paista pizzaa ensin uunissa 250 asteessa alatasolla noi 10 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Ota pohja uunista ja lisää revittyä mozzarellaa ja paista sitten uunin keskitasolla kunnes juusto on sulannut. Ota uunista ja lisää valmiin pizzan päälle salamit (mä annoin olla juuston kanssa hetken ja hyvä tuli niinkin), persiljasilppua sekä chiliöljyä. 


Caprese pizza

tomaattikastiketta
tuoreita tomaatteja tai kirsikkatomaatteja
mozzarellaa
suolaa
mustapippuria
oreganoa
basillikaa
oliiviöljyä


Paista pizzapohja tomaattikastikkeen kanssa. Kun pohja on valmis syötäväksi niin ota uunista ja lisää päälle tomaatit ja mozzarellaa. Mausta suolalla, mustapippurilla ja oreganolla. Lisää ihan lopuksi revittyä tuoretta basillikaa. Lorauta päälle oliiviöljyä. 

2 kommenttia: